top of page

Hemd van het lijf...

Paspoort

Edward (Eddy) Martinus Theodorus Jansen. Geboren op 24 maart 1952 in Den Haag. Via Wassenaar, Molenhoek, Haps, Culemborg, Cuijk, Vierlingsbeek, Eemnes, Baarn en Veghel in 2008 neergestreken in Eindhoven.

 

Leeftijd

“Ik heb geleerd mij niet druk te maken om dingen waar ik geen invloed op heb. Een van die dingen is je leeftijd. Daar maak ik mij dus ook niet druk om. Ik word in 2022 70 jaar en merk natuurlijk dat het allemaal niet meer zo soepel gaat als toen ik pakweg 35 was. Maar de truc is om het dan zó te doen dat de kwaliteit van leven ook in de nog resterende jaren zo goed mogelijk is. Dus: ik sport veel, eet zo gezond mogelijk, verzorg mezelf goed. En ik laat mezelf jaarlijks uitgebreid medisch keuren om eventuele ongemakken bijtijds op te sporen en vóór te zijn.”

 

Huis

“Ik woon sinds mei 2008 in Eindhoven, in een heerlijk appartement midden in de binnenstad. Ik ben de fase van huis-met-tuin ontgroeid. Geen zin meer in, geen tijd meer voor. Ik ben in mijn leven behoorlijk wat keren verhuisd; steeds was daar een goede reden voor. In mijn huidige appartement voel ik mij fijn, het is ècht mijn thuis. Lekker alles gelijkvloers, in mijn eigen stijl en smaak ingericht en meer dan genoeg ruimte. En fijne buurtgenoten ook. Hier zal ik niet snel weggaan”.

 

Relaties

“Na 24 jaar huwelijk en twee relaties, die beiden ook geen stand hielden, vind ik het best zo. Sinds medio 2016 ben ik happy single: ik heb het goed, ben gezond, heb het financieel prima op orde en kan in principe doen wat ik wil. Ik wil niet het risico lopen dat ik iemand in huis haal die dat alles misschien weer overhoop gaat gooien. Ik weet, misschien dient de hoofdprijs zich ooit nog aan. Maar die kans acht ik minimaal. Dat is toch meestal met hoofdprijzen?”

 

Kinderen

“Ik heb twee kinderen: Wouter, geboren in 1983 en Rayke, geboren in 1988, beiden uit mijn huwelijk. Rayke en vriend Marc wonen in Eindhoven, Wouter en vriendin Sanne in Helden-Panningen. Wouter is bladmanager bij een uitgeverij van vaktijdschriften in Weert, Rayke is directiesecretaresse bij de Sligro in Veghel. Fijn dat ze het allebei goed doen! Ik ben trots op hen om wat ze bereikt hebben en hoe ze in het leven staan.”

 

Kleinkinderen

“Ik heb twee kleinkinderen, twee jongens: Julian (van Rayke en Marc) wordt in 2022 al weer 7 jaar en Lío (van Wouter en Sanne) van is 1,5 jaar. Ze zijn mijn grote geluk, ze hebben al mijn pure liefde. Ik hou van mijn kinderen en ik hou van mijn vrienden en vriendinnen, maar het houden van die twee is zó puur. Dat is met geen pen te beschrijven. Ik zou niet weten wat ik zonder hen zou moeten. Julian zie ik al 7 jaar bijna elke dag. Kun je nagaan wat voor band wij hebben! Heb hem beloofd dat-ie mee mag naar Amerika als hij 10 is. Hij kan-nie wachten!”

 

Religie

“Ik ben van huis uit katholiek opgevoed. Elke zondag naar de kerk, bidden voor en na het eten. Toen ik twaalf was woonden we naast een kerk in Den Haag. Daar werd ik dus misdienaar. Heel even trok de kerk mij dusdanig, dat ik priester wilde worden, maar dat smoorde in de kiem. Later ben ik tamelijk teleurgesteld geraakt in de kerk, met name door het misbruik van jonge kinderen door geestelijken op internaten. Ik heb zelf ook op zo’n internaat in Amersfoort gezeten, waar later de meest vreselijke verhalen over naar buiten kwamen. Ook met namen van broeders, die ik ook heb gekend. Ik heb er zelf echter nooit iets van gemerkt laat staan mee te maken gehad. Ik kom zelden meer in een kerk. Eigenlijk alleen bij begrafenissen”.

 

Carrière

“Bij De Gelderlander, Janssen Pers en Omroep Brabant heb ik het vak geleerd, bij de NCRV en NOS heb ik mijzelf door kunnen ontwikkelen. Bij de NCRV heb ik op de radio programma’s als de actualiteitenrubriek Hier en Nu en Zaterdagsport gepresenteerd, bij de NOS Langs de Lijn. Veel plezier had ik ook bij allerlei verslaggeversklussen. Dankzij de NOS heb ik de hele wereld gezien, heb op alle continenten kunnen werken. Heb tussen 1986 en 2006 vijf Olympische Spelen meegemaakt, EK’s en WK’s voetbal en WK en EK Volleybal gedaan en duizenden voetbalwedstrijden verslagen. Na mijn NOS-tijd heb ik in 2006 PSVTV opgezet en in 13 jaar tijd ontwikkeld tot een van de beste clubkanalen van Nederland. De laatste jaren voor mijn pensionering in 2018 heb ik ook nog vijf seizoenen voor ZiggoSport en Eurosport buitenlands voetbal-commentaar gedaan. Ik ben nu nog steeds als freelancer actief voor het Eindhovens Dagblad en FRITS Magazine. Ik denk dat ik genoeg uit mijn carriere heb gehaald. Ik ben er in ieder geval meer dan tevreden mee!”

 

Drinken

“Eerder wijn dan bier. Bier drink ik alleen na een lange fietstocht in de hitte. Dan graag zo’n halve liter pul. Verder drink ik naast wijn (voornamelijk wit en rosé), frisdrank als Sinas, Cristal Clear of Rivella. Koffie drink ik alleen smorgens, soms nog een bakkie vroeg in de middag, maar dan stopt het wel. De lekkerste kop koffie is de eerste, smorgens bij de ochtendkrant. Thee drink ik alleen als ik ziek ben. En dat is zelden”.

 

Eten

“Risotto met garnalen, sushi en sashimi, een goeie Babi Pangang of een heerlijke Hollandse gehaktbal met piepers en bloemkool. Maar daar moet dan wel appelmoes bij. Daar mag je mij midden in de nacht voor wakker maken. Ik ben erg van de internationale keuken, er is weinig dat ik niet lust. Bruine bonen, witte bonen en kapucijners hoef je mij niet op te dienen. Ik kook graag zelf en dat lukt wonderwel steeds beter. Ik ben geen goeie kok, maar kan best lekker koken. Ik dúrf ook alles te maken”.

 

Sociaal

“Mijn sociale leven speelt zich voornamelijk in Eindhoven af. Ik heb een grote sociale kring met vrienden en vriendinnen. Die zie ik voornamelijk in het Eindhovense uitgaanscircuit. Ik kan echt uitkijken naar de wekelijkse vrijdagmiddagborrel. Dat is een heerlijk begin van het weekend. Echt goede vrienden en vriendinnen komen ook bij mij thuis. Ik heb twee, drie ècht goede vrienden, die er voor mij zijn als ik hen nodig zou hebben. Da’s voldoende”.

 

Hobbies

“Sporten. Ik ben een duursporter. Dus schaatsen, hardlopen en fietsen is aan mij wel besteed. Hardlopen gaat helaas niet meer door artrose in mijn rechterknie. Artrose zit in de familie en het vele hardlopen heeft er ongetwijfeld ook toe bijgedragen dat ik dat nu beter niet meer doe. Schaatsen heb ik al lang niet meer gedaan. Weet niet of ik dat nog durf. Wielrennen gaat prima. Ik maak tochten van 70 tot 100 kilometer, meerdere keren per week. En daar heb ik nu ook de tijd voor. Skien vind ik ook geweldig. Zou ik veel vaker willen doen dan één of twee weken per jaar”.

 

Fietsen

“Mijn belangrijkste uitlaatklep van dit moment. Ik fiets drie tot vier keer per week, maar ben wel een mooi weer-fietser. Dus: als het regent of als het koud is pas ik. Ik ben trotse eigenaar van een Bianchi, de Audi onder de racefietsen. Ook op vakantiereizen pak ik eerder de fiets dan een auto: ik heb gefietst op Hawaii, in Californië (op Pacific Coast Highway en over de Golden Gate Bridge bij San Francisco), in Spanje en in de Franse Alpen. In de zomer van 2021 heb ik de Col de L’Iseran bij Val d’Isere van 2770 meter bedwongen! In de zomer van 2022 staat de Stelvio in Noord-Italie op het programma.”

 

Skien

“Dat doe ik al járen. Ik denk dat het in 1980 voor het eerst was. Het is een heerlijk gevoel van vrijheid om op eigen kracht zo’n berg van boven naar beneden te suizen. Espace Killy in Val d’Isere en Tignes is by far mijn favoriete skigebied. Daar ga ik jaarlijks heen. In maart van dit jaar ben ik voor het eerst naar het gebied Fiss/Serfaus/Ladis geweest. Ook fantastisch. Wil ik zeker nog een keer naar toe. Vroeger dook ik na een dag skien nog wel eens tot in de late uurtjes een apres-ski-tent in. Maar tegenwoordig tol ik na een dag skien en een paar wijntjes doodmoe rond negen uur m’n mandje in.”

 

Auto’s

“Ik rij een Audi A3 Limousine. Prima auto, fijne automaat. Die heb ik nu bijna vier jaar. Ik ben vrij merkvast als het om auto’s gaat. In 1994 bij mijn start als ZZP’er kocht ik een Audi 80. Behoudens enkele uitstapjes (BMW, Alfa Romeo) rij ik sinds die tijd Audi’s. Daarvóór waren het o.m. Peugeot, Honda Accord, Opel Kadett en VW Golf. Mijn eerste auto –in 1972- was een Mini Cooper.
Mijn droomauto? Een Audi Q5 Sportsback. Maar die is zó duur, dat geld geef ik liever aan iets anders uit”.

 

Kleding

“Ik ga het liefst casual gekleed. Spijkerbroek is favoriet, die van de G-Star 3011-serie passen altijd perfect. Ik heb best veel colbert-jasjes, maar die moeten dan wel op die spijkerbroek passen. Ook overhemden en blousen heb ik best veel: de meesten wit of lichtblauw. Kun je namelijk overal bij aan! Echt favoriete merken heb ik niet. Overhemden van Calvin Klein hoef je niet te strijken. Die heb ik dus veel. Onderbroeken wel altijd van Bjorn Borg, t-shirts altijd van Alan Red. Maar kleding van Tommy Hilfiger, Ralph Lauren of PME Legend vind ik ook oké. Als ik een dag niets moet, is joggingpak favoriet!”

 

Schoenen

“Ik denk dat ik meer schoenen dan de gemiddelde vrouw heb! Ik weet het niet precies, maar ik kom denk ik met gemak aan 30/40 paar. Veel sneakers (Adidas, Nike), Converse All-Stars in allerlei kleuren en ook wat chiquere schoenen. Kortom: voor elke gelegenheid wat. Er hangt ook een smoking met van die glimmende zwarte schoenen in de kast. Voor een speciale gelegenheid gekocht in 2019, maar die heb ik door de Corona-pandemie nog nooit gedragen.

 

Reizen

“Ik ben gek van Spanje en Amerika. Ibiza vind ik een heerlijk vakantie-eiland, maar ook Sitges, Guardamar en Carihuela bij Torremolinos op het Spaanse vasteland vind ik heel fijn. In de VS vind ik Miami leuk. Philadelphia ook. Maar het meest van alles heeft Los Angeles mijn hart gestolen: Santa Monica, Venice Beach, Malibu en al die leuke plaatsen langs Pacific Coast Highway. Als je daar rondfietst heb je de hele dag het gevoel in een tv-serie te zitten. Ik ben de laatste vier jaar drie keer naar LA geweest. Eind 2022 wil ik wéér”.

 

Seks

“Ik ben vrijgezel en heb dus geen vaste partner. Maar ik kom niets tekort!”

 

Televisie

“Blij dat ik als verslaggever en commentator naast radio ook televisie heb kunnen doen. Leuk, zeker, maar ik werk liever voor de radio. Verslag doen op radio is heel anders dan op tv. Dat geldt ook voor het becommentarieren van een voetbalwedstrijd. Ik denk dat ik op de radio veel beter tot z’n recht kom. De laatste jaren kíjk ik alleen maar televisie. Journaal, series als CSI Miami, Baantjer, een goeie actiefilm of een voetbalwedstrijd op ESPN. Maar de televisie staat thuis ook vaak uit”.

 

Muziek

“Disco en soul. Ik ben muzikaal gevormd in de jaren 60, met Haagse bands als Golden Earrings, Motions, Sandy Coast, Q65 enzo. Later kwam daar de flower-power-tijd bij met bands als de Beach Boys en de Byrds en de disco/soul van het eind jaren 60, begin van de jaren 70. De Philly-sound van Gamble en Huff, met artiesten als de O’Jays, Harold Melvin & the Blue Notes en de Trammps. Maar ook de Stax-soul van Arthur Conley en Wilson Picket. Alle disco-jaren rond muziekfilms als Saturday Night Fever en Grease waren zeker aan mij besteed, net zoals de wat toegankelijkere dance, die na de eeuwwisseling populair werd”.

 

Concerten en festivals

“Mijn eerste concert was een optreden van Mothers Finest in de Vereeniging in Nijmegen. Piece of the Rock was een hit in 1977. Dat zal dus toen geweest zijn. In 1978 ben ik voor het eerst naar PinkPop geweest, toen met o.m. Status Quo. Mijn laatste concert was in 2019, Electric Light Orchestra in de Ziggodome. Verder live gezien: Nena, Deep Purple, Shadows, Eric Clapton, Earth Wind & Fire, Spice Girls en Britney Spears (met de kids), U2, Kool & the Gang, Commodores, Lionel Richie, Foreigner, Status Quo, Hall & Oates, Joe Jackson, Alan Parsons, Level 42, 10CC, Kim Wilde, Simply Red, Billy Ocean, Chic, Three Degrees, Bryan Adams, Beach Boys, Toto en Fleetwood Mac. In 2014 ben in naar Ultra Music Festival in Miami geweest. Geweldig om mee te maken, zeker met zoveel Nederlandse dj’s in de line-up. In de Corona-pandemie heb ik veel thuisconcerten op DVD of BlueRay gezien en geluisterd. In 2022 heb ik al kaartjes voor concerten van de Pet Shop Boys, Foreigner en de Eagles.

 

Disc-jockey

“In 1967, toen ik van mijn ouders voor het eerst uit mocht, zag ik in een soos in Wassenaar een dj draaien. Wham! Dat wilde ik ook! Later na mijn verhuizing naar het Noordlimburgse Molenhoek heb ik daar in een soos gedraaid en ben met vrienden in Nijmegen een drive-in show begonnen. Ik heb tussendoor ook nog proefprogramma’s gemaakt bij Radio Noordzee en de AVRO.
Járen later, in 2008, heb ik samen met een oude jeugdvriend het project Classics Dance Night gedaan: stappen zoals je vroeger deed. Nog eens met dat vriendinnetje van toen op de (verlichte) dansvloer, allemaal in Saturday Night Fever-stijl. Classics Dance Night was in de jaren 2008-2018 een toonaangevend feest in Oost-Brabant. In 2018 heb ik een punt achter mijn dj-activiteiten gezet. Ik wilde dat moment zelf bepalen, voordat mensen gaan vragen ‘of die oude grijze man niet achter de dj-booth weg kan’.”

 

Pensioen

“Mijn pensioen is goed geregeld. Mijn vader was pensioenadviseur bij Nationale-Nederlanden; samen hebben we dat destijds voor mij goed op de rails gezet. Ik ben sinds medio 2018 'technisch-met-pensioen', zoals ik dat zelf graag noem. Heb wel even moeten wennen aan zoveel vrije tijd. Vooral aan de vrije weekenden. Want ik heb mijn hele werkzame leven vanaf 1974 vrijwel altijd elk weekend gewerkt. Ik ben blij dat ik nog wat dingen kan blijven doen, zoals schrijven voor het Eindhovens Dagblad en FRITS Magazine. Verder wordt mijn stem nog immer regelmatig gevraagd voor voice-over’s. Maar, ik doe alleen dingen die ik echt leuk vind. Verder ben ik oppas-opa in de breedste zin van het woord en help ik samen met opa Aad de Mos als assistent-trainer bij de jeugd van voetbalclub RPC, waar Julian speelt”.

 

Bucketlist

“Met stip op 1 staat fietsen van Miami naar Key West. Die rit heb ik in 2004 al een keer met de auto gedaan, maar ik wil ‘m nu gaan fietsen. Het is 275 kilometer, dus in vier of vijf etappes moet dat lukken. Veel zien onderweg natuurlijk. En de Seven Miles Bridge fietsen lijkt mij ook heel bijzonder. Verder wil ik nog naar Bonaire/Curacao, de Gold Coast in Australie, Bali en nog een aantal plaatsen in de VS, zoals Seatlle, Portland, Dallas, Cleveland en het plaatsje Jansen in Nebraska.”

 

Dood gaan

“Naar mate ik ouder word denk ik daar toch wel wat vaker over na. Ook nadat ik twee jaar geleden bij een routine-onderzoek toch een verwijzing naar de cardioloog kreeg, die mij helemaal heeft onderzocht, tot en met een hartkatheterisatie. Niks aan de hand gelukkig. Ik hoop dat het nog even duurt en dat het mij gegeven is om fatsoenlijk oud te worden. Daarmee bedoel ik oud worden zonder allerlei beperkende aandoeningen. En als straks mijn tijd gekomen is dan maar boem, ineens. In m’n slaap of zo. Liever dat dan een lang ziekbed!”

bottom of page